[E46] Wymiana mieszka z biegów i ręcznego

Modernizacje mechaniczne jak i stylistyczne. (Nie AGRO!!!)
Artur330d

[E46] Wymiana mieszka z biegów i ręcznego

Post autor: Artur330d »

Witam. Jak wymienić mieszki z ręcznego i biegów? Bo w moim samochodzie są założone jakieś niby "sportowe" mieszki i gałka zmiany biegów,co strasznie psuje wygląd wnętrza. Chcę teraz zakupić gałkę i mieszki na allegro, tylko najpierw chcę zasięgnąć rady jak pościągać te elementy ? Gałka się odkręca prosto,ale co z resztą ??

[ Dodano: 9 Październik 2008, 09:43 ]
Nie no nie mówcie że was zagiąłem takim pytaniem :)??
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

mialem niedawno rozebrany tunel srodkowy. Z wymiana tych elementow nie powinno byc problemu. Uwazaj tylko zeby nie poniszczyc zatrzaskow. Jesli bedziesz mial problem to dopiero w piatek moge wszystko dokladnie obejrzec w moim aucie i Ci napisac, bo zaraz ruszam do pracy i 4 dni jestem bez neta...
pozdrawiam

[ Dodano: 12 Październik 2008, 17:21 ]
Jednak udalo mi sie jeszcze dzis zrobic fotki, dzieki ktorym mam nadzieje ze sobie poradzisz :)

Mieszek dzwigni zmiany biegow ma po 2 zatrzaski z kazdej strony ( w czerwonych kolkach na fotkach) Zeby go wyciagnac, nalezy pierw odkrecic galke a poznie zlapac za mieszek pierw z jednej stony (mniej wiecej na srodku) i powoli dzwigac do gory - powinno samo odskoczyc. Pozniej zrobic to samo z drugiej strony.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Odnosnie mieszka recznego, ma on 2 zatrzaski (zaznaczony na czerwono) - jeden z przodu, drugi z tylu.
Zeby go wyciagnac, starczy zlapac za mieszek z tylu ( +/- w tym miejscu gdzie zaznaczylem na zielono) i tez lekko podniesc w gore. Jak juz gora wyskoczy, starczy calym mieszkiem przesunac lekko w tyl i z dolu tez wyjdzie. Pozniej starczy zlapac za "rekojesc" i wyjechac calym mieszkiem :))
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Fotki robione telefonem, wiec moga nie byc az tak wyrazne.
Mam nadzieje ze nie powinno byc problemu. Jak cos to pisz a napewno pomoge :))
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
Artur330d

I to się nazywa wytłumaczenie :). To teraz mogę zamawiać te mieszki. A inne pytanko - Jeśli w zestawie brakuje ramki do mocowania mieszka to mogę ją przełożyć ze "starego" ??
Awatar użytkownika
mario.ch79
Zaawansowany forumowicz

Post autor: mario.ch79 »

mozesz ja tak zrobilem ale musisz ja odciac nozem i przylepic do nowego za pomoca butaprenu :)
Artur330d

Ale nie jest to chyba jakieś wyjątkowo trudne co nie ?? jak coś spieprzę to przyjadę do ciebie i pomożesz mi naprawić :P.
Awatar użytkownika
zdziaszek
Zaawansowany forumowicz

Post autor: zdziaszek »

Ciesze sie ze moglem pomoc :)) Jak juz wymienisz to sie mozesz pochwalic jakims foto z efektem Twojej pracy :))
"...ciesz się tym co masz, nie wymagaj za wiele..."

PRFESJONALNY MONTAŻ ORAZ SERWIS INSTALACJI TV, TV-SAT :)
Artur330d

Zakończyłem pracę nad wnętrzem, tam nie było tego dużo: tylko wymiana mieszków (biegi i ręczny) oraz gałki zmian biegów. Efekty przedstawiam poniżej:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ