Czy mam szpere ??

Czyli wszystko o akcyzie, podatkach, ubezpieczeniach, prawie drogowym, porównania modeli, czy warto kupić BMW Exx, gadżety, ciekawostki, historia,nowości itp.
Tomek
Maniak forumowy

Czy mam szpere ??

Post autor: Tomek »

Mam problem.
Dzisiaj u Damiana przed domem probowalismy pokrecic w miejscu i kopcilo sie z 2 kolek ale troche bo nie gluplismy tylko lekko...
No i Damian i Matys stwierdzili ze mam szpere... <mysli>
Ja az tak sie na tym nie znam i nie wiem czy automaty mialy szpery, no i czy w automacie idzie to wybadac czy sie ja ma czy nie.
Pomozcie........................... :roll: :roll: :oops:
e30fast

Post autor: e30fast »

Czesc , ja tez zbyt sie na tym nie znam ale ale mysle ze nie masz szpery tylklo wiem ze masz duzy silnik co powoduje boksowanie dwoch kolek wiesz 192Km robi swoje :)
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

automaty tez miale szpere a sprawdzic to idzie latwo-stajesz autkiem jedmym kolem na czystym asfalcie a drugim na piasku,trawie czy czyms takim powinny isc oba kola(a przynajmniej auto nie stoi w miejscu i roluje jednym kolem)
drugi sposob to sprubuj sie zakrecic w kolo na parkingu tzw.baczki powinien sie krecic bez problemu ...jak bedzie problem to nie masz szpery
trzeci sposob zobacz na dyfrze jast tabliczka z wartoscia przelozenia jak jest literka "S" przed przelozeniem to oznacza szpere np. S 3.15

po lewej bez szpery po prawej szpera (E30)
Obrazek
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

kisol powinien rozwiac wszytskie watpliwosci dotyczace szpery :)
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
mcgiver

Re: Czy mam szpere ??

Post autor: mcgiver »

Tomek325i pisze:Mam problem.
Dzisiaj u Damiana przed domem probowalismy pokrecic w miejscu i kopcilo sie z 2 kolek ale troche bo nie gluplismy tylko lekko...
No i Damian i Matys stwierdzili ze mam szpere... <mysli>
Ja az tak sie na tym nie znam i nie wiem czy automaty mialy szpery, no i czy w automacie idzie to wybadac czy sie ja ma czy nie.
Pomozcie........................... :roll: :roll: :oops:
W zwyklym dyferencjale jesli stoisz prosto na podlozu o takiej samej przyczepnosci pod oboma kolami to wtedy oba kola maja uslizg.
Problem zaczyna sie dopiero przy skrecie i wtedy dymi to kolo ktore ma mniejszy opor.
W szperze nie ma ruznicy czy stoisz prosto czy ze skreconymi kolami ;jesli dasz po garach to slizgaja oba kola.
Szpera latwiej wyjechac w zimie pod gorke na sliskim z tak lekka dupa jak maja beemki , latwiej zrobic baczka, lepiej sie driftuje.
Niestety poza zaletami ,szpera ma rowniez wady ; szybsze zuzywanie opon oraz latwiejsze wyprowadzenie auta z rownowagi , co moze sie skonczyc niekontrolowana zmiana toru jazdy , o czym powinni pamietac ci ktorzy mysla o szperze.
Ja sam bede zakladal szpere i juz sie nie moge na to doczekac ( pewne problemamy techniczne) ale rowniez mam pewne obawy bo jezdze bardzo agresywnie. :twisted:
e30fast

Post autor: e30fast »

Zgodze sie z kolega wyzej , jesli ktos mysli nad szpera bedzie musial bardzo uwazac .
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

Post autor: franz3xxi »

no zgadzam sie z poprzednikami :D
Obrazek
Tomek
Maniak forumowy

Ja 2 lata temu na miejscu obecnego Carrefura kolo basenu Ruda krecilem baczki i powiem tak... Pierwszy to normalne kolko a drugi to juz bylo tylko pol kolka i potem mielil w miejscu z 2 kolech i to szybko bo sie szybko kopcilo mi z 2 kolek... Tak ze w lusterkach nic nie widzialem... Franz jak dam ci auto na warsztat w przyszlym tygodniu to oblookaj czy tam jest S na tabliczce :) :D
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

spoko nie ma sprawy :D :P
Obrazek
Tomek
Maniak forumowy

Zauwazylismy z franzem S na poczatku... a dalej nic niestety nie bylo widac... :/ Ale S na poczatku bylo znaczy chyba ze jest... ;)
Awatar użytkownika
franz3xxi
Maniak forumowy

dokladnie jest literka "S" tylko ze za nia jest jeszcze jakis dlugi nr :P ale dokladnie nie bylo widac poniewaz tabliczka byla juz w polowie "zjedzona" ;D
Obrazek
Tomek
Maniak forumowy

Co ty mowisz... :P haha
Tabliczna nie jest zjedzona tylko literki na niej :)
HAHA a tabliczka jest w calosci... :D
Ostatnio zmieniony 2007-06-28, 12:26 przez Tomek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Krzys
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Krzys »

Tomek popraw posta :evil:
[you], wiesz jakie s� �arty elektryka???
- PORA�AJ�CE :lol:
Awatar użytkownika
kisol
Zaawansowany forumowicz

Post autor: kisol »

Mozna podniesc jedno kolo do gory i pokrecic reka powinno isc ciezko (auto pozostawic na luzie) :D
Tak ostatnio sprawdzalem IS-e i sie nie pomylilem -miala blokade :D
devro

Post autor: devro »

tez mam szpere u siebie i nie narzekam . a sprawdzic jeszcze mozna, podnoszac auto na podnosniku do gory i krecic jednym kolem i jesli drugie bedzie sie krecilo w ta sama strone to szpera jest a jesli w odwrotna to szperki nie ma .
ODPOWIEDZ