[E46] Nagly ubytek wody w chlodnicy poszukuje mechanika.

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
Defuzjon
Małopiszący

[E46] Nagly ubytek wody w chlodnicy poszukuje mechanika.

Post autor: Defuzjon »

Witam i prosze o pomoc. Szukam dobrego, uczciwego i w miare taniego mechanika z Rydultow lub okolic. Od kilku dni zaczelo mi ubywac wody w chlodnicy. Wyciekow brak kontrolka raz sie pali raz gasnie. Odpowietrzylem caly uklad i pomysly mi sie skonczyly. Oby moje przypuszczenia co do uszczelki pod glowica nie byly prawdziwe....
Proszę jesli znacie jakiegos fachowca dajcie znac.
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

Diesel? Jeśli tak rozkręć chłodniczkę spalin ;) jak będzie woda to już masz odpowiedź
Awatar użytkownika
JoeRiver
Małopiszący

Post autor: JoeRiver »

btw... sprawdź sobie czy nie przybywa Ci oleju w silniku :D
Awatar użytkownika
Defuzjon
Małopiszący

Oleju nie przybywa tak mi sie wydaje, moja bawarka lyka benzyne. Zauważyłem w okolicy pompy wody dosc duzo tlustego mokrego osadu. Bez diagnosty, mechanika sie nie obejdzie.
pazura
Maniak forumowy

Na początku napisałeś wycieków brak! Jesli cos takiego dziejej Ci sie w okolicy pompy wody to moze byc to
FaTuM

Post autor: FaTuM »

Płyn w chłodnicy nie jest tłusty . Nie cieknie gdzieś przy łączeniu , a moze jakiś kruciec ? Lej wode demineralizowaną odpal i patrz na kanale gdzie idzie niech ktoś kreci , a jak w drodze sie to dzieje . To albo pompa wody albo idzie do motora ,ale nie powinno isc w takiej ilosci chyba ,ze kopcisz na biało juz albo niebiesko .
Awatar użytkownika
Ksawer
Maniak forumowy

Post autor: Ksawer »

Jeżeli płyn chłodniczy nie jest tłusty to ciekawe w jaki sposób smaruje pompę wody? :zdziwko:
Obrazek
Awatar użytkownika
GERMAN
Maniak forumowy

Post autor: GERMAN »

Płyn w chłodnicy jest tłusty i słodki dotknij tego płynu daj na język. :razz: i Wszystko jasne.
Gdzie się nie schyle tam leżą wentyle
pazura
Maniak forumowy

potwierdzam, płyn jest lekko przypominający tłuszcz.. Bynajmniej taki powinien być
Awatar użytkownika
Defuzjon
Małopiszący

Dziś jestem umówiony z mechanikiem zostawie autko na noc sprawdzi ewentualne wycieki i spróbuje postawic djagnoze. Sam jestem ciekawy gdzie sie gubi ten plyn.
Awatar użytkownika
ManiekCSL
Zaawansowany forumowicz

Post autor: ManiekCSL »

dobrego, uczciwego i w miarę taniego - człowieku, zdecyduj się :p
To jakbyś chciał mieć w jednym aucie ferrari, mercedesa i malucha (oczywiście żartuję)

Nie widząc silnika nikt Ci nic nie powie na 100%, poza tym za mało informacji podałeś.
Człowiek który wie tyle że ubywa płyn może powiedzieć tylko "szukaj" lub "wymień wszystko".

-Jaki to dokładnie silnik?
-Czy ubywa tylko jak silnik pracuje czy cały czas?
-w jakim tempie ubywa i ile? Czy po przejechaniu się do sklepu i s powrotem czy trasie nad morze i do domu? 200ml czy 3 litry?
-czy z rury wydobywa się jakiś dym? jeśli tak jakiego koloru?
-czy motor się przegrzewa?
-ile auto ma przejechane?
-czy są jakiekolwiek inne spostrzeżenia?
-czy w ukł. chłodz. nie ma PRZESADNIE wyskokiego ciśnianie?
Awatar użytkownika
Defuzjon
Małopiszący

Problem zdiagnozowany:) Walnol krociec http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/S ... ter_hoses/ czesc 5 i 6 szybka wycena 11531709232 BMW 51zł
11531709157 BMW 8zł . Dziękuje za wpisy i porady dostalem namiar na warsztat ktorego napewno sprawdze przy najblizszej okazji.
pazura
Maniak forumowy

:) Lubię kiedy temat zostaje doprowadzony do końca! Niech inni biorą przykład, że podzielą się z innymi, jeśli coś naprawią...
ODPOWIEDZ