Spuszczenie paliwa z baku [e46] 320d

Sprawy dotyczące tylko BMW-czyli wszystko o problemach z silnikiem, skrzynią, zawieszeniem itp. oraz pytania dotyczące płynów, olejów itp.
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Spuszczenie paliwa z baku [e46] 320d

Post autor: KoNiK »

Siema, potrzebuje opróżnić bak u siebie w aucie, jak to najlepiej zrobić (najdokładniej) bez jego demontażu, pomyślałem, że wypnę wężyk z filtra paliwa i przekręcę zapłon żeby pompa sama wszytko wypompowała (ile wtedy zostanie w baku), chyba, że macie skuteczniejszy pomysł? :mad:

ps: poszukuje białego transita albo transportera z pomarańczowym kogutem na rejestracji "SG....." podejrzewam, że mogą pracować gdzieś w pobliżu Jastrzębia przy budowie autostrady albo jakiegoś innego ustrojstwa.
Awatar użytkownika
Mystic888
Maniak forumowy
Kontakt:

Post autor: Mystic888 »

Zabijesz pompke jak łyknie syfu.
V12 znane z BMW 750i miało dawać radość z jazdy, moc, dźwięk i szeroki uśmiech na twarzy bogatego klienta, który miał w nosie średnie spalanie na poziomie 20 l/100 km przy podmuchach wiatru z tyłu.
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Syfu nie ma, przez lejek z drobniutką siateczką lałem, woda na nim nawet zostaje, ale silnik mi na tym czyms skacze, nie wiem co to za dziadostwo jest
Ostatnio zmieniony 2013-04-07, 19:35 przez KoNiK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kanar
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Kanar »

opałówa ?
BMW E46 320d by Kanar
/viewtopic.php?t=16634
dareke36
Zaawansowany forumowicz

Post autor: dareke36 »

podłącz zewnętrzną pompę przed filtrem i spuszczaj niedawno tak robiłem z kuzynem w sceniku
[url=http://-lines.ru/][img]http://-lines.ru/rez/ab239316.gif[/img][/url]
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

pompką z baku wyciągnołem ile sie dało, filtr przepłukałem ropą i chce na nim zrobić z 50km żeby nowego nie marasić resztkami których wypompować sie nie dało. Pytanko jak teraz przeprowadzić rozruch, bo wszysko bd zapowietrzone i w części przewodów i pompie mogło zostać troche chrzczonej.
Awatar użytkownika
Kanar
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Kanar »

No nie wiem jak to konstruktorzy przewidzieli ale są tylko dwa wyjścia z czego pierwsze bdb. 1. Odpowietrzy się układ samoczynnie 2. Manualnie - Ręczne napompowanie paliwa pompką - okolice pompy wtryskowej (To napewno stosuje mercedes) i to powinno pomóc, plus odkręcenie odpowietrznika który się przy niej powinien znajdować. Podobno aby odpowietrzyć wtryski należy na zapalonym silniku luzować ich nakrętki. Nie pamiętam dokładnie co w szkole mówili ale jakoś tak.
BMW E46 320d by Kanar
/viewtopic.php?t=16634
Frost
Zaawansowany forumowicz

Post autor: Frost »

Nie wiem czy pompka ręczna jest w M47. Chyba jej nie ma, bo układ sam się odpowietrza. Na innych forach czytałem, żeby przekręcić parę razy kluczyk na jakiś czas i się odpowietrzy wszystko.
Awatar użytkownika
TDS-ik
Zaawansowany forumowicz

Post autor: TDS-ik »

M51 odpowietrza się tak:
- luzujesz przewód od pierwszego wtrysku (klucz płaski 17)
- ktoś kręci rozrusznikiem
- gdy poleci ropa z pod nakrętki przewodu to ją dokręcasz
- tak ze wszystkimi wtryskami
M51 zazwyczaj odpala już po 3 wtryskach więc 3 następne robi się już na odpalonym silniku :)

Myślę że u Ciebie będzie podobnie.
pazura
Maniak forumowy

Post autor: pazura »

normalnie, nic nie odpowietrzaj i nie kombinuj, przekręć kluczyk odczekaj z 10 sekund aż napełnisz filtr i grzej po rozruszniku :P chwila i załapie
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

Post autor: Mariuszo86 »

Kolego pazura nie zgodę się z Twoją wypowiedzią w taki sposób to tylko rozrusznik zajedziesz odręć tylko śrubę odpowietrzającą przy pompie wtryskowej kluczyk na zapłon i czekasz parę sek az powietrze przestanie lecieć bo przecież spuściłeś tylko paliwo z filtra i z baku więc pompa wtryskowa i wtryski NIE SĄ ZAPOWIETRZONE
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
Awatar użytkownika
KoNiK
Maniak forumowy

Która to śruba, jakieś foto albo rysunek ? Silnik m47
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

idź po wężyku co idzie od filtra w stronę pompy i na końcu wężyka masz śrubę na klucz chyba 17delikatnie dosłownie popuszczasz i czekasz aż będzie paliwo lecieć bez powietrza
" .... i spojrzał Pan na pracę naszą i był zadowolony, spytał o nasze zarobki - usiadł i zapłakał.. "
Obrazek
dareke36
Zaawansowany forumowicz

Post autor: dareke36 »

wy macie problemy ..... poproś kumpla żeby ci pomógł zakup plaka, zrzuć rurę przy kolektorze ssącym i psikaj załapie na plaku a układ się przy okazji odpowietrzy
[url=http://-lines.ru/][img]http://-lines.ru/rez/ab239316.gif[/img][/url]
Mariuszo86
Zaawansowany forumowicz
Kontakt:

tylko że stosowanie plaka jest szkodliwe dla silnika nie wiem czy wiesz? a po za tym takie odpowietrzenie jak podałem zajmie mu jedynie 1 min bez szkody dla silnika. Plaka do swojego auta nigdy bym nie użył a do koparki czasami muszę użyć zimą a i tak serce mnie boli jak mam go użyć
Obrazek
ODPOWIEDZ