Niech szlag trafi boscha gwint na wyjściu M10x1 jasne to okazał się, że taki gwint ma ale końcówka, która jest w standardzie a faktyczny gwint pompy to gwint wewnętrzny M12x1,5 albo 1 już nie pamiętam dokładnie.
Sposób łączenia pompa pierwszy element od strony pompy loclite niebieski, potem w kierunku kolanka teflon tak jako jak na końcówce na wężu.
Wstępny plan na warsztacie.

Pierwsze kolanko:
Właściwe kolanko:
Wstępny montaż pompy w koszyczku:
Ktoś tu dawno nie zaglądał, przy okazji aby dostać się do pompy to nie trzeba nic ciąć nie wiem czemu wszyscy na youtube tną ten gumowy materiał.:
Docelowa pompa i jej sposób montażu:
Koszyk od spodu jest pocięty aby nie przeszkadzać pompie ssać paliwo. Sam zbiornik paliwa jest czyściutki. Pompa jest pod delikatnym kątem.
Sama 040 jest 2 razy większa i cięższa od standardowej, pomimo tego, że to model zanurzeniowy to niestety ale jest głośna i ją słychać bardziej na zewnątrz niż w środku pojazdu. Na szczęście mam na tyle twarde zawieszenie po ostatnich modyfikacjach, że nasze kochane drogi spokojnie ją zagłuszają.
To tyle, projekt E46 344i zatrzymany bo na razie poszukuję dawcy silnik M62b44 z 6b.
Kolejny krok niezależnie od silnika to wstawienie szpery adaptacyjnej z M3.
Z tego co się dowiedziałem potrzebuję z M3:
- wózek
- stabilizator
- kabłąki
- tuleje stabilizatora
- półosie z czego lewa od ręki na allegro a prawa to albo tysiąc albo aso 22700 i kilka miesięcy czekania.
- skrócenie i wyważenie wału.
Orientujecie się czy ktoś na śląsku zajmuje się przycinaniem i wyważaniem wałów?